Veiligheid van e-sigaretten

Sinds haar marktintroductie is de elektronische sigaret onderwerp geweest van veel wetenschappelijk onderzoek en debat. Tot op heden is hiermee niet onomstotelijk aangetoond dat de stoffen die vrijkomen tijdens het gebruik van de e-sigaret schadelijk zijn voor de gezondheid. Mocht dit wel het geval zijn geweest, dan zou een wereldwijd verbod allang van kracht zijn. Zeker is dat het overgrote deel van de honderden toxische stoffen in sigarettenrook niet voorkomen in de damp van een elektronische sigaret.

Veiligheid wordt wel eens verward met gezondheid. De e-sigaret van ZenSations is veilig bij normaal gebruik. Daarmee wordt bedoeld dat de e-sigaret niet explodeert; niet brandgevaarlijk is; geen scherpe onderdelen heeft; geen gevaar voor elektrische schokken heeft; geen verstikkingsgevaar heeft; en huidcontact met de vloeistof is uitgesloten vanwege de lekvrije refill, die jonge kinderen niet kapot kunnen bijten of stoten. Mede daarom is de ZenSations e-sigaret kindveilig. Toch adviseren wij om redenen die verder reiken dan veiligheid alleen e-sigaretten buiten het bereik van kinderen te houden.

Zo nu en dan bericht de media dat de vloeistoffen (liquids) van bepaalde e-sigaretten niet door vakkundige mensen en/of bedrijven zijn gefabriceerd, wat soms leidt tot onzuiverheden of schadelijke stoffen in de vloeistoffen. ZenSations gebruikt alleen vloeistoffen die in gecertificeerde laboratoria binnen de EEG worden vervaardigd. Alle ingrediënten zijn van farmaceutische kwaliteit. De nicotine heeft een zuiverheid van 99,6 % en wordt geproduceerd onder ISO 9001: 2009.

Met het voorgaande over veiligheid is echter niet gezegd dat het gebruik van e-sigaret gezond is. De vloeistof in zes van de zeven refills van ZenSations bevat het toxische nicotine.

Laboratoria hebben metingen voor ons uitgevoerd. Zij stelden vast dat in de hoeveelheid damp van 10 haaltjes van een elektronische sigaret veel minder nicotine meekomt als met 10 haaltjes van de gewone sigaret.

Een voormalig roker die nu alleen nog de e-sigaret gebruikt, kan zich lichamelijk wel degelijk beter (of prettiger) voelen. Het is weliswaar geen wetenschappelijk bewijs, maar een gevoel laat zich niet afpakken.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op e-sigaret gebied? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om de site te bezoeken.