Dat blijkt uit een grondige studie onder 1 miljoen Amerikanen – rokers en niet-rokers – die 10 jaar lang werden gevolgd door wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten en kankerinstituten. Dat meldt de New England Journal of Medicine.

Dat roken longkanker, hartziektes of bijvoorbeeld de ongeneeslijke longziekte COPD veroorzaakt, is geen nieuws, stellen de onderzoekers. Maar die lijst met dodelijke rokersziekten is volgens hen nog veel langer dan gedacht.Zo is nierfalen ook toe te schrijven aan roken, net als een reeks infecties en dodelijke luchtweginfecties die tot nu toe niet met roken in verband werden gebracht. Ook lijkt er een link te zijn tussen borstkanker en roken, al tekenen de onderzoekers daarbij aan dat alcoholgebruik ook de kans op borstkanker vergroot. En rokers drinken vaker dan niet-rokers.

Half miljoen

De onderzoekers zijn tot hun conclusies gekomen door de doodsoorzaken van de rokers met niet-rokers te vergelijken. Aan de hand van de nieuwe inzichten stijgt het aantal aan roken gerelateerde doden alleen al in de VS in één klap met jaarlijks 60.000, naar bijna een half miljoen per jaar. ,,We wisten al lang dat roken dodelijk is, maar we vinden het ook belangrijk te weten hoevéél mensen er nou echt komen te overlijden door roken,” aldus epidemioloog Eric Jacobs.

Bron: AD

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *